Naar het voortgezet onderwijs?!
In groep 8 van de Mient ontvangen u en uw kind het schooladvies. Dit advies geeft aan op welk niveau de basisschool vindt dat uw kind past. Met het schooladvies meldt u uw kind aan op de middelbare school. Deze bepaalt op basis van het advies of uw kind wordt toegelaten. Het schooladvies kan na 1 maart nog gewijzigd worden door een hogere score op de doorstroomtoets.
Groep 7- de NSCCT
In groep 7 nemen laten wij de NSCCT afnemen om al een voorlopig eindadvies te kunnen geven. De NSCCT (Niet Schoolse Cognitieve Capaciteiten Test) is een toets die inzicht geeft in het leerpotentieel van leerlingen. De uitslagen van de NSCCT worden in verband gebracht met de uitslagen van de Cito LOVS-toetsen. Hierdoor:
➢wordt zichtbaar of leerlingen hun leerpotentieel optimaal benutten; zo kunnen wij bijvoorbeeld onderpresterende en (meer)begaafde leerlingen vroegtijdig opsporen en adequaat op hen reageren,
➢Wordt bevestigd of ons beeld dat wij hebben opgebouwd, in de jaren hiervoor, klopt en krijgen wij een indicatie (of bevestiging) of een leerling (specifieke of algemene) leerproblemen heeft,
➢wordt duidelijk of de onderwijsopbrengsten op de verschillende vakgebieden in overeenstemming zijn met het leerpotentieel van individuele leerlingen c.q. de groep als geheel.
Het schooladvies
In groep 8 van de Mient geeft de groepsleerkracht een definitief advies over het onderwijs dat na de basisschool het beste bij uw kind past. Wij zijn verplicht om dit schooladvies vóór 1 maart te geven. Bij het geven van dit advies kijkt de school naar hoe uw kind zich heeft ontwikkeld op de basisschool en naar de (toets)gegevens uit het leerlingvolgsysteem. De leraren kennen uw kind goed en weten waar uw kind goed in is en welke dingen uw kind lastig vindt.
De doorstroomtoets
➢ De doorstroomtoets wordt in de eerste of tweede week van februari afgenomen.
➢ Op basis van de uitslag van de doorstroomtoets vindt eventueel bijstelling plaats van het eerder gegeven schooladvies. Nieuw is dat de school het schooladvies naar boven bijstelt als de leerling de doorstroomtoets beter heeft gemaakt dan het voorlopige schooladvies. Alleen als
een bijstelling van het schooladvies niet in het belang van de leerling is, kan de school besluiten het advies niet te wijzigen. Dit besluit moet dan gemotiveerd worden.
➢ Met hun definitieve advies schrijven alle kinderen zich voortaan gelijktijdig (in een centrale aanmeldweek) in bij het vo.
➢ Leerlingen die naar het voortgezet speciaal onderwijs (vso) gaan, kunnen zich met
een voorlopig schooladvies al eerder aanmelden bij het vso.
Toelating op de middelbare school
Met het basisschooladvies moet u uiterlijk uw kind al in maart inschrijven op praktijkonderwijs, vmbo, havo of vwo. In principe hebben u en uw kind vrije schoolkeuze, maar in de praktijk wordt deze vrije keuze beperkt door het schooladvies. De middelbare school beslist namelijk op basis van het schooladvies over de toelating van uw kind en laat u dat schriftelijk weten.
Aanmelden op ander schooltype
U hoeft zich niet aan het schooladvies te houden; u mag uw kind dus ook op een ander type voortgezet onderwijs aanmelden dan de basisschool adviseert. U kunt uw kind dus ook aanmelden op een hoger of lager schooltype dan het schooladvies aangeeft. Het is dan aan de middelbare school of ze uw kind wel of niet op dat schooltype toelaten. Dat zijn ze niet verplicht.